ENGL121 AMA OEd Q&A Compilation (Weeks 1-10)
Q1. "A big blue house, with a well-kept rose garden," is an example of a:
Answer: Setting as Place
Q2. This Manobo/Ilianon tale tells the adventures of a hero and his people, and their journey to Nalandangan.
Answer: The Agyu
Q3. The "Treaty of Paris" between Spain and the United States ceded the Philippines to the US for how much?
Answer: $20,000,000
Q4. Dubbed as the Great Propagandist, he was known for being a master in the use of his native language, Tagalog.
Answer: Marcelo H. Del Pilar
Q5. The writers in Spanish were accustomed to write literary works that have themes of nationalism because they want to honor Jose Rizal.
Answer: True
Q6. Jose Corazon de Jesus began a famous column in Taliba called _____.
Answer: Buhay Maynila
Q7. In Marcelo H. Del Pilar's Dasalan at Tocsohan, which of the following is said to be the Fifth Commandment of the Spanish Friars?
Answer: "Huwag kang mamamatay kung wala pang salaping panlibing."
Q8. It is easy to interpret poems.
Answer: False
Q9. A traditional depiction of the events before and after Jesus Christ was crucified.
Answer: Senakulo
Q10. The following are known as Poets of the Heart (Makata ng Puso) except one:
Answer: Aurelio Tolentino
Q11. He was a corresponding member of the Royal Academy of the Spanish Literature.
Answer: Cecilio Apostol
Q12. He was recognized in the Hispanic world as the "greatest Filipino epic poet writing in Spanish."
Answer: Cecilio Apostol
Q13. It is a narrative poem written in four-line stanzas.
Answer: Ballad
Q14. Jose Corazon de Jesus was most notable for writing which poem?
Answer: Bayan Ko
Q15. In a drama, the plot encompasses all the incidents and provides aesthetic pleasure.
Answer: True
Q16. The following are Bathala’s daughters to a mortal woman except:
Answer: Mayari
Q17. It is the emotional high point of the story. It is also the most exciting part.
Answer: Climax
Q18. Which part of the Ilokano epic Biag ni Lam-ang tells the story of Lam-ang's quest to find the Igorots?
Answer: The Quest for the Father
Q19. It is an example of an epic poem which tells the story of Jesus Christ's life, trials, and sufferings, and is sung during Holy Week.
Answer: Pasyon
Q20. The Tagalog god of the sea, originally the god of the hunters.
Answer: Amanikable
Q21. A short piece of fiction that is a "bite size" version of a novel.
Answer: Short Story
Q22. A mystifying, misleading, or puzzling question posed as a problem to be solved or guessed.
Answer: Riddle
Q23. It is an artistic piece of philosophical, personal, imaginative, or inspirational nature that is laid out in lines.
Answer: Poetry
Q24. The following are means for an alipin to become a freeman EXCEPT:
Answer: Getting captured in war
Q25. Doctrina Cristiana was the first religious book published in the Philippines on July 15, 1593.
Answer: True
Q26. It is an allegory with moral or religious bent.
Answer: d. parable
Q27. The name of Lam-ang's love interest.
Answer: Ines Cannoyan
Q28. It was the first novel written in Spanish by a Filipino, which revolves around the misery of a woman who died of cholera.
Answer: Ninay
Q29. Most English newspapers were ordered to stop operations during the Japanese regime.
Answer: True
Q30. It is simply defined as a product of one's imaginative mind. It can be a drama, short story, novel, myth, folktale, or poetry.
Answer: Fictional Literature
Q31. The author known as the "comma poet," introducing a unique style of poetry.
Answer: Jose Garcia Villa
Q32. In the story of Malakas and Maganda, the children who ran away from their father and ran outside became the Alipin.
Answer: False
Q33. ___ is a long narrative poem, telling heroic deeds or events.
Answer: Epic
Q34. Not every poem has a speaker.
Answer: False
Q35. The Japanese encouraged nationalism, or the love for one's motherland.
Answer: True
Q36. These are short poems that express the personal thoughts or emotions of the poet.
Answer: Lyric poems
Q37. Jose Garcia Villa's Bayan Ko was set to music by Constancio de Guzman and became a popular song during the Marcos dictatorship.
Answer: False
Q38. He wrote Banaag at Sikat, renowned for its depiction of issues of socialism and capitalism.
Answer: Lope K. Santos
Q39. It is a story about animals that possess human traits.
Answer: Fable
Q40. ____ is a famous comedy play written by Francisco "Soc" Rodrigo that portrays people's weaknesses.
Answer: Sa Pula, Sa Puti
Q41. "The future looks fantastic, what with flying cars and modern technology." This is an example of a:
Answer: Setting as Time
Q42. Claro M. Recto wrote for La Vanguardia under what penname?
Answer: Aristeo Hilario
Q43. Jose Garcia Villa won P1,000 from the Philippines Free Press, which he used to migrate to the United States and enroll at the University of Mexico.
Answer: True
Q44. This was deemed the first novel ever written in the Philippines.
Answer: Barlaan at Josaphat
Q45. A novel that dwells on the arrogance of the friars, revealing dire consequences tied to marriage between Spaniards and Filipinos.
Answer: La Hija Del Fraile
Q46. In a story, it is the verbal representation of a human being.
Answer: Character
Q47. The American regime enforced free public education.
Answer: True
Q48. Aso / Mataas sa pag-upo, / Mababa 'pag tumayo. / Kaibigan kong ginto, / Karamay at kalaro.\n\nThe poem above is an example of:
Answer: Tanaga
Q49. A poem in which the first letter of each line, when read vertically, spells out a word.
Answer: Acrostic poem
Q50. A series of fairy tale stories told by an old woman who kept a loadful of stories in her ancient baul.
Answer: Mga Kwento ni Lola Basyang
Q51. A rhetorical device, a witty, ingenious, or pointed saying tersely expressed.
Answer: Epigram
Q52. The American Period influenced Philippine Literature.
Answer: True
Q53. The writing system used by Filipinos before Spanish colonization.
Answer: Baybayin
Q54. The term ___ refers to the social class consisting of freemen.
Answer: timawa
Q55. Carlos P. Romulo has four bestselling works that led him to bagging the Pulitzer Prize.
Answer: False
Q56. Which of the following is not one of the bestselling works of Carlos P. Romulo?
Answer: The Lost Ones
Q57. He is the "greatest Filipino epic poet writing in Spanish" in the Hispanic world.
Answer: Cecilio Apostol
Q58. One of the writers in the Spanish era under the names Dimas-Ilaw and Pingkian, who wrote Ang Liwanag at Dilim as the code of revolution.
Answer: Emilio Jacinto
Q59. The goddess of love, conception, and childbirth for the Tagalogs.
Answer: Diyan Masalanta
Q60. The following are works by Jesus Balmori EXCEPT:
Answer: Mi Patria
Q61. Filipinos already had literature before the Spaniards came.
Answer: True
Q62. It is the repetition of the same stressed vowel sound and succeeding sounds in two or more words.
Answer: Rhyme
Q63. He came up with a poetry compilation called Crisalidas in 1914.
Answer: Fernando Ma. Guerrero
Q64. The Tagalogs believe in the supreme deity called __.
Answer: Bathala
Q65. The American colonization of the Philippines began in 1898 and 1941.
Answer: False
Q66. "Batikuling" was a penname used by which Filipino poet?
Answer: Jesus Balmori
Q67. ____ is the play written by Jose Ma. Hernandez about a blacksmith from Pampanga who was the first Filipino to make a cannon.
Answer: Panday Pira
Q68. Severino Reyes's Ang Kalupi was first performed at Teatro Zorilla in 1902.
Answer: False
Q69. It is the repetition of vowel sounds.
Answer: Assonance
Q70. The following are pen names of Mariano Ponce, except:
Answer: Tikbalang
Q71. Apolinario Mabini wrote El Verdadero Decalogo and Sa Bayang Pilipino.
Answer: True
Q72. The goddess of the moon and one of Bathala’s daughters by a mortal woman.
Answer: Mayari
Q73. There are a few Spanish words integrated into our language.
Answer: False
Q74. Biag ni Lam-ang survived through oral transmission.
Answer: True
Q75. The founder of La Vanguardia and La Opinion.
Answer: Alejandro Roces
Q76. The writing system of Filipinos in the Pre-Spanish period.
Answer: Baybayin
Q77. A poem in which the first letter of each line spells out a word vertically.
Answer: Acrostic poem
Q78. Essays that use sensory details to create mental images.
Answer: Descriptive essays
Q79. The goddess of lost things and wife of Dumakulem.
Answer: Anagolay
Q80. The Father of the Tagalog Zarzuela.
Answer: Severino Reyes
Q81. He broke free from Propaganda Movement’s strict literary rules.
Answer: Dr. Pedro Paterno
Q82. The repetition of consonant sounds in words.
Answer: Consonance
Q83. More novels than poetry were written during the American era.
Answer: False
Q84. The conflict in a short story arouses curiosity and tension.
Answer: True
Q85. Hinilawod is commonly sung for three days non-stop.
Answer: False
Q86. The first short story in Sugbuanon.
Answer: Maming
Q87. Pedro Bukaneg co-authored an Ilocano-English grammar book.
Answer: True
Q88. The common ground in postmodernism and modernism themes.
Answer: Criticism of something broken
Q89. Postmodernism’s "pastiche" means:
Answer: An artistic work imitating another style
Q90. A dystopian novel where technology controls society (e.g., Ready Player One).
Answer: Technological Control