Grade 11 GEN MATH WEEK 11-20
Q1. Initial investment needed to earn Php 15,000.00 simple interest in 2 years at 5% per annum:
Answer: 150,000.00
Q2. Amount to deposit to have Php 200,000.00 after 6 years at 1.1% compounded annually:
Answer: 187,293.65
Q3. Annual interest rate if an initial payment of Php 500.00 became Php 510.05:
Answer: 12%
Q4. Initial investment needed to earn Php 24,000.00 simple interest in 18 months at 8% per annum:
Answer: 200,000.00
Q5. How long it will take Php 40,000.00 to amount to Php 51,200.00 at a simple interest rate of 12% per annum:
Answer: 2 years and 4 months
Q6. Present value of Php 50,000.00 due in 4 years if money is invested at 12% compounded semi-annually:
Answer: 31,370.62
Q7. Annual interest rate if an initial payment of Php 900.00 became Php 918.00:
Answer: 24%
Q8. Factor to multiply a principal by to compute the interest earned in 6 months at 24% per annum:
Answer: 12%
Q9. Value of Mrs. Reyes' savings after 7 months if she saves Php 1,000.00 monthly at 5% per annum compounded monthly:
Answer: 7,147.30
Q10. How long it will take Php 50,000.00 to amount to Php 75,000.00 at a simple interest rate of 15% per annum:
Answer: 3 years and 4 months
Q11. Accumulated value of Php 15,000.00 for 2 years at 15% compounded monthly:
Answer: 20,210.27
Q12. How much to save per month to have a future value of Php 10,146.00 after 12 months in a fund that gives 12% per annum:
Answer: 800.00
Q13. How much Kaye should invest in a fund earning 2% compounded quarterly to have Php 75,000.00 in 15 months:
Answer: 73,152.80
Q14. Savings of a teacher after 10 years if she saves Php 5,000.00 every 6 months in a bank paying 0.25% compounded monthly:
Answer: 101,197.42
Q15. Equivalent interest for depositing Php 1,000.00 monthly in a fund that pays 6% compounded quarterly:
Answer: 0.004975
Q16. Initial investment needed to earn Php 21,000.00 simple interest in 3 years at 7% per annum:
Answer: 100,000.00
Q17. Value of Mrs. Reyes' savings after 6 months if she saves Php 3,000.00 monthly at 9% per annum compounded monthly:
Answer: 18,340.57
Q18. Amount to be paid after 3 years for a Php 200,000.00 loan with an 8% per annum interest rate:
Answer: 251,942.40
Q19. Monthly amortization for a Php 700,000.00 loan payable monthly in 4 years at 12% compounded monthly:
Answer: 18,433.68
Q20. Better option: Php 13,499.00 cash or an installment of Php 2,500.00/month for 6 months at 9% compounded annually:
Answer: Cash (Php 13,499.00 < PHP 14,628.79)
Q21. Stock yield ratio for a stock with a Php 25.00 dividend per share and a Php 92.00 market value:
Answer: 27.17%
Q22. Dividend per share if a company declares a Php 10,000,000.00 dividend for 600,000 common shares:
Answer: 16.67
Q23. Stock yield ratio for a stock with a Php 9.00 dividend per share and a closing price of Php 76.00:
Answer: 11.84%
Q24. Amount of the semi-annual coupon for a Php 250,000.00 bond paying 7% convertible semi-annually:
Answer: 8,750.00
Q25. Dividend per share if a corporation declares a Php 25,000,000.00 dividend for 180,000 common shares:
Answer: 138.89
Q26. Amount of a semi-annual coupon for a 3% bond with a face value of Php 80,000.00:
Answer: 1,200.00
Q27. Amount of the semi-annual coupon for a Php 450,000.00 bond with coupons at 5% convertible semi-annually:
Answer: 11,250.00
Q28. Stock yield ratio for a stock with a Php 57.00 dividend per share and a market value of Php 198.00:
Answer: 28.79%
Q29. A form of equity financing or raising money by allowing investors to be part owners of the company:
Answer: Stock
Q30. A form of debt financing, or raising money by borrowing from investors:
Answer: Bond
Q31. Mortgaged amount for a Php 5,700,000.00 condominium with a 30% down payment:
Answer: 3,990,000.00
Q32. Mortgaged amount for a Php 2,800,000.00 farm with a 30% down payment:
Answer: 1,960,000.00
Q33. Amount to be paid for a Php 800,000.00 business loan after 2 years with an 8% effective interest rate:
Answer: 933,120.00
Q34. Total interest paid for a Php 1,000,000.00 mortgage with a monthly payment of Php 38,000.00 for four years:
Answer: 824,000.00
Q35. Total interest for a 10-year, Php 4,200,000.00 mortgage with a monthly payment of Php 39,500.00:
Answer: 540,000.00
Q36. Mortgaged amount for a Php 3,800,000.00 house and lot with a 20% down payment:
Answer: 3,040,000.00
Q37. Mortgaged amount for a Php 1,500,000.00 car with a 15% down payment:
Answer: 1,275,000.00
Q38. Type of loan for renting a new branch for a cellphone repair shop:
Answer: Business Loan
Q39. Type of loan to cover expenses for a family vacation:
Answer: Consumer Loan
Q40. Type of loan to buy equipment and furniture for a new barbershop:
Answer: Business Loan
Q41. Type of loan to finance a son's college education:
Answer: Consumer Loan
Q42. Type of loan to build a new room in a 10-year old house:
Answer: Consumer Loan
Q43. Type of loan to establish a new siomai food cart in another city:
Answer: Business Loan
Q44. Find the value of log2(21024):
Answer: -6
Q45. Find the value of log7(75):
Answer: 5
Q46. Find the value of log7(73⋅78):
Answer: 11
Q47. Evaluate: 3(log9x)2=6log9x:
Answer: True
Q48. Evaluate: (log32)(log34)=log36:
Answer: False
Q49. Find the value of log232:
Answer: 5
Q50. Find the value of log9729:
Answer: 3
Q51. Find the value of log55:
Answer: 1
Q52. Find the value of log71:
Answer: 0
Q53. Find the value of log1/216:
Answer: -4
Q54. Find the value of log3(27⋅81):
Answer: 7
Q55. Evaluate: log3(2x2)=log32+2log3x:
Answer: True
Q56. Evaluate: log(22)=(log2)2:
Answer: False
Q57. Evaluate: log3(2x2)=2log3(2x):
Answer: False
Q58. Find the value of log7(749):
Answer: 1
Q59. Find the value of log5(51):
Answer: -0.5
Q60. Which of the following represents an exponential function?
Answer: Population growth of microorganisms
Q61. For the function g(x)=2x, find g(2):
Answer: 4
Q62. For the function g(x)=2x, find g(4):
Answer: 16
Q63. For the function g(x)=2x, find g(0):
Answer: 1
Q64. For the function g(x)=2x, find g(−2):
Answer: 1/4
Q65. For the function g(x)=2x, find g(−4):
Answer: 1/16
Q66. Complete the table of values for f(x)=3x for x=−2,−1,0,1,2,3:
Answer: 1/9, 1/3, 1, 3, 9, 27
Q67. Find the value of x: 24=x:
Answer: 16
Q68. Find the value of x: 43=x:
Answer: 64
Q69. Is f(x)=4−3x4 a one-to-one function?
Answer: No
Q70. Is f(x)=3−4x a one-to-one function?
Answer: Yes
Q71. Is f(x)=(4−3x4)1/2 a one-to-one function?
Answer: No
Q72. Is f(y)=3−4y4 a one-to-one function?
Answer: No
Q73. Is f(x)=10 a one-to-one function?
Answer: No
Q74. Find the inverse of f(x)=5x−4:
Answer: f−1(x)=5x+4
Q75. The horizontal line test is used to determine whether a function is one-to-one when its graph is given:
Answer: True
Q76. The absolute value function has an inverse function:
Answer: False
Q77. The relation pairing an SSS member to his/her SSS number is a one-to-one function:
Answer: True
Q78. Some functions have inverse functions:
Answer: True
Q79. The relation pairing a real number to its square is a one-to-one function:
Answer: False
Q80. Find the inverse of the function defined by the table:
Answer: x = -9, -7, -5, -3, -1, 1, 3, 5, 7; y = -4, -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, 4
Q81. Find the inverse of the function A = {(-4, 4), (-3, 2), (-2, 1), (0, -1), (1, -3), (2, -5)}:
Answer: {(4, -4), (2, -3), (1, -2), (-1, 0), (-3, 1), (-5, 2)}
Q82. Find the solution for the rational equation: x+12+2x5=2:
Answer: 1/2, -3
Q83. Does the rational function p(V)=125V2(1,000V−43)5,125,000V2−449,000V+19,307 have a p-intercept?
Answer: No
Q84. Determine the truth value: Either Roman has a date with Malou, or Jeff is sleeping, or Hadji is eating.
Answer: True
Q85. Determine the truth value: Either Jeff is sleeping or Hadji is not eating.
Answer: True
Q86. Determine the truth value: Roman and Malou are on a date and Jeff is sleeping, or Hadji is not eating.
Answer: False
Q87. Proposition and truth value of 'Mindanao is an island in the Philippines.':
Answer: Proposition: Yes, Truth Value: True
Q88. Proposition and truth value of 'Find a number which divides your age.':
Answer: Proposition: No, Truth Value: NA
Q89. Proposition and truth value of 'Help!':
Answer: Proposition: No, Truth Value: NA
Q90. Proposition and truth value of '3 + 2 = 4.':
Answer: Proposition: Yes, Truth Value: False
Q91. Proposition and truth value of 'f(x)=x+1x is a rational function.':
Answer: Proposition: Yes, Truth Value: False
Q92. Proposition and truth value of 'What is the domain of the function?':
Answer: Proposition: No, Truth Value: NA
Q93. Proposition and truth value of 'I am lying.':
Answer: Proposition: No, Truth Value: NA
Q94. Proposition and truth value of 'It is not the case that 2 is a rational number.':
Answer: Proposition: Yes, Truth Value: True
Q95. Determine the truth value: If Abbey is in Grade 11, then she is a senior high school student.
Answer: True
Q96. Determine the truth value: If Abbey is in Grade 11, then she is working as a lawyer.
Answer: False
Q97. Determine the truth value: If Abbey has a degree in Computer Science, then she believes in true love.
Answer: True
Q98. Rule of inference for: 'Antonio Luna is a scientist. Therefore, either Antonio Luna or Jose Rizal is a scientist.'
Answer: Addition
Q99. Rule of inference for: 'Antonio Luna and Jose Rizal like Nelly Boustead. Therefore, Antonio Luna likes Nelly Boustead.'
Answer: Simplification
Q100. Rule of inference for: 'If p then q. p is true. Therefore, q is true.'
Answer: Modus Ponens
Q101. Is the argument valid? 'If the solution turns blue litmus paper red, then it contains acid. The solution does not contain acid. So, the solution does not turn blue litmus paper red.'
Answer: Valid
Q102. Is the argument valid? 'If the solution turns blue litmus paper red, then it contains acid. The solution turns blue litmus paper red, so it contains acid.'
Answer: Valid
Q103. Is the argument valid? 'If you study hard, you build confidence. If you build confidence, job opportunities increase. Hence, if you study hard, job opportunities increase.'
Answer: Valid
Q104. Is the argument valid? 'Kidnapping is wrong if society disapproves. Kidnapping is wrong. So society disapproves.'
Answer: Invalid
Q105. Is the argument valid? 'If overeating causes disease, it is not healthy. Overeating does not cause disease. So overeating is healthy.'
Answer: Invalid
Q106. Is the proof valid? '1.s;2.¬(¬s);3.(¬r)∨(¬s);4.¬r;5.p∨r;6.p '
Answer: Valid proof
Q107. Is the proof valid? '1.(p∨r)→(¬q);2.(¬q)→r;3.(p∨r)→r;4.¬r;5.¬(p∨r)'
Answer: Valid proof
Q108. How many periods of artificial payments for quarterly payments of Php 8,000.00 for 8 years starting two years from now?
Answer: 7
Q109. How many months of artificial payments for a Php 2,000.00 payment for 1 year starting from the 7th month?
Answer: 6
Q110. Compare the market values of two offers on a lot if money earns 5% compounded annually.
Answer: Ms. Perez: Php 833,656.33, Mr. Castro: Php 753,555.07. Ms. Perez's offer is better.
Q111. Find the simple interest for P = 10,000.00, R = 8%, T = 15 years.
Answer: 12,000.00
Q112. Find the principal for R = 2%, T = 5 years, I = 10,000.00.
Answer: 100,000.00
Q113. Find the rate for P = 360,000.00, T = 2 years, I = 3,600.00.
Answer: 0.5%
Q114. Find the time for P = 500,000.00, R = 10.5%, I = 175,000.00.
Answer: 3.33 years
Q115. Find the interest for P = 880,000.00, R = 9.25%, T = 2.5 years.
Answer: 203,500.00