DIRR WEEK 11-20

DIRR WEEK 11-20
Official OED cover: DIRR WEEK 11-20

DIRR WEEK 11-20

Q1. A hazard is a dangerous event or substance:
Answer: True
Q2. Disasters do not cause death, diseases, destruction, and displacement:
Answer: False
Q3. A disaster will surely not occur when a hazard hits an area with vulnerable people and assets:
Answer: False
Q4. Disasters do not cause problems and hardships to populations and communities:
Answer: False
Q5. Armed conflicts and wars are natural hazards:
Answer: False
Q6. Fire is an example of a natural hazard:
Answer: False
Q7. An earthquake is a human-sourced hazard resulting from political processes:
Answer: False
Q8. An earthquake may be classified as either tectonic or volcanic:
Answer: True
Q9. A hazard, as it is, is not a disaster, but can cause massive and complex disasters:
Answer: True
Q10. The magnitude of a _______ is a big factor in the making of a disaster:
Answer: Hazard
Q11. Hazard and risk are not interrelated at all:
Answer: False
Q12. There are people in disaster-affected areas who are more prone to suffer from psychological trauma after experiencing devastating calamities:
Answer: True
Q13. The Philippine DRRM Act of 2010 defines exposure as 'the degree to which the elements at risk are likely to experience hazard events of different magnitudes':
Answer: True
Q14. Exposure is not one of the key determinants of disaster risk:
Answer: False
Q15. Livelihoods and economic assets can be considered in measuring the exposure of elements at risk:
Answer: True
Q16. The intangible elements at risk include social cohesion, community structure, and cultural losses:
Answer: True
Q17. Physical risk factors, like the strength of a building and presence of emergency exits, can lessen or aggravate vulnerability:
Answer: True
Q18. People living in rich developed countries have more vulnerabilities than those living in poor developing countries:
Answer: False
Q19. Gender and age are considered risk factors:
Answer: True
Q20. Usually included in marginalized and most vulnerable groups:
Answer: All of the choices (women, poor, people with disability)
Q21. Other terms for vulnerability:
Answer: Susceptibility, weakness, fragility
Q22. Complex web of interlinked conditions, which include physical, social, economic, environmental factors:
Answer: Vulnerability
Q23. The concept which explains why some people are more at risk than others, given the same level of exposure:
Answer: Vulnerability
Q24. A hazard striking exposed elements with many _______ will likely result in a disaster:
Answer: Vulnerabilities
Q25. Factors which make people and their property vulnerable:
Answer: All of the choices (poor construction design, poverty, unsafe locations)
Q26. One of the key risk reduction measures is to reduce exposure to hazards:
Answer: True
Q27. The understanding of vulnerability and capacity can be best done through:
Answer: Vulnerability and capacity assessment
Q28. Examples of capacities:
Answer: All of the choices (savings, good governance, life-saving skills)
Q29. Examples of measures to increase capacity and reduce vulnerability:
Answer: All of the choices (training and education, sustainable livelihood, adequate food supply)
Q30. Participatory tools for capacity and vulnerability assessment include:
Answer: All of the choices (resources mapping, community watching (transect walk), livelihood and coping analysis)
Q31. Disasters do not have an effect on the development efforts of a country:
Answer: False
Q32. Developmental perspective considers disasters as a challenge to ___________:
Answer: Development
Q33. Categorization of factors for capacities and vulnerabilities could include:
Answer: All of the choices (physical, economic, environmental; social, infrastructure, institutional; physical, social, motivational)
Q34. Communities with many vulnerabilities and low capacities are susceptible to experience __________:
Answer: Disasters
Q35. "Exposure elements" or "vulnerable elements" are other terms used to refer to capacity:
Answer: False
Q36. Rich people don't usually have savings or insurance:
Answer: False
Q37. Potential earthquake hazards include:
Answer: All of the choices (ground shaking, liquefaction, ground rupture)
Q38. Other potential earthquake hazards include:
Answer: All of the choices (landslide, ground subsidence, tsunami)
Q39. ___________ refers to the intense vibration of the ground:
Answer: Ground shaking
Q40. The deformation on the ground that marks the intersection of the fault plane with the earth's surface is known as:
Answer: Ground rupture
Q41. A process creating a 'quick sand' condition from water-saturated sand deposits is called:
Answer: Liquefaction
Q42. Landslides and liquefaction due to ground shaking are considered:
Answer: Secondary effects
Q43. Ground rupture is known as a:
Answer: Primary effect of earthquakes
Q44. Fires, spills of hazardous chemicals, and flooding are considered as:
Answer: Collateral effects
Q45. A common side effect of an earthquake, often associated with broken electrical and gas lines, is ______:
Answer: Fire
Q46. When an earthquake breaks a dam or levee, flooding can occur:
Answer: True
Q47. When water lines are broken, there is no _____ to extinguish a fire:
Answer: Water
Q48. People living within or near a _____ line are more susceptible to an earthquake hazard:
Answer: Fault
Q49. Ground subsidence is a potential ___________ hazard:
Answer: Earthquake
Q50. Landslide is a potential __________ hazard:
Answer: Earthquake
Q51. _________ earthquakes are caused by sudden displacements along fault lines:
Answer: Tectonic
Q52. __________ earthquakes are those induced by rising lava or magma beneath an active volcano:
Answer: Volcanic
Q53. Things that should be done before an earthquake:
Answer: All of the choices (learn first aid, learn how to turn off the gas, water, and electricity in your home, make up a plan of where to meet your family after an earthquake)
Q54. Thing that should be done after an earthquake, except:
Answer: Use the phone to connect to Facebook
Q55. During an earthquake, what should be done:
Answer: Don't use elevators (they'll probably get stuck anyway).
Q56. After an earthquake, you should check yourself and others for injuries:
Answer: True
Q57. After an earthquake, just relax and do not think of aftershocks:
Answer: False
Q58. Responsible people should check water, gas, and electric lines for damage after an emergency:
Answer: True
Q59. If you smell gas after an emergency, close all the windows and doors and sleep soundly:
Answer: False
Q60. During and after an emergency, you should think only of yourself and not provide first aid:
Answer: False
Q61. During and after an emergency, you should _______ the emergency plan or instructions:
Answer: Follow
Q62. Be careful around broken glass and debris. Wear boots or sturdy shoes to keep from cutting your feet:
Answer: True
Q63. "Drop, Cover, and Hold" is a 'must do' before an earthquake:
Answer: False
Q64. People living on the __________ slopes are defenseless in the face of landslides:
Answer: Mountain
Q65. A phenomenon that produces giant sea waves from vertical displacement of the ocean floor is called a:
Answer: Tsunami
Q66. Provinces at risk to tsunamis include:
Answer: All of the choices (Tawi-tawi, Batanes, Sulu, Basilan)
Q67. Signs of an impending tsunami include:
Answer: All of the choices (there is severe ground shaking, if seawater recedes from the coast, if there is a loud 'roaring' sound similar to that of a train or jet aircraft)
Q68. If you experience signs of an impending tsunami, the best action is to:
Answer: Immediately leave the low-lying coastal areas and move to higher ground
Q69. For locally-generated tsunamis, you may only have a few minutes to move to higher ground after an earthquake:
Answer: True
Q70. If you are at home and hear a tsunami warning, you should make sure your entire family is aware:
Answer: True
Q71. Tsunami is a potential ________ hazard:
Answer: Earthquake
Q72. All submarine earthquakes are pleasant experiences:
Answer: False
Q73. People living near volcano danger zones are to be affected by _____ flow and ash fall:
Answer: Lava
Q74. A _____ is an important tool that shows which places are at risk to earthquakes:
Answer: Map
Q75. A _____ shows the places in the country which are at risk to tsunamis:
Answer: Map
Q76. Hazard Maps show places at risk to:
Answer: All of the choices (earthquakes, tsunami, landslides)
Q77. Color code for no-risk areas in earthquake hazard maps:
Answer: White
Q78. Color code for low-risk areas in earthquake hazard maps:
Answer: Yellow
Q79. Color code for high-risk areas in earthquake hazard maps:
Answer: Red
Q80. Color code for medium-risk areas in earthquake hazard maps:
Answer: Orange
Q81. The framework for assessing disaster risk is DR = H x E x V:
Answer: True
Q82. ________ can be assessed and quantified as low, medium, and high:
Answer: Risks
Q83. The Philippines has significant population and economic exposure to various natural hazards:
Answer: True
Q84. The Philippines is not one of the disaster-prone countries of the world:
Answer: False
Q85. On November 8, 2013, Super Typhoon ______ cut a devastating path across the Central Philippines:
Answer: Haiyan (or Yolanda)
Q86. Typhoon Haiyan cannot be an example of a disaster because the damage it wrought was negligible:
Answer: False
Q87. The government agency that monitors typhoons and tropical depressions:
Answer: PAGASA
Q88. The government agency that monitors and records earthquakes in the Philippines:
Answer: PHIVOLCS
Q89. People living in coastal areas are threatened by tsunamis, ______ surges, and sea-level rise:
Answer: Storm
Q90. Water supplies, electricity, and transportation are always protected from strong typhoons:
Answer: False
Q91. The natural science perspective of a disaster focuses on the _______ and loss to physical aspects:
Answer: Damage
Q92. The psychological perspective is concerned about the negative consequences of disaster to ________ health:
Answer: Mental
Q93. Environmental pollution is good for the health:
Answer: False
Previous Post Next Post